Klimatsmart värmeåtervinning

Mekanisk frånluft

Mekanisk frånluftsventilation


Mekanisk frånluftsventilation, är vanligt förekommande i hus byggda efter 1970-talet. Det är en kostnadseffektiv lösning som passar alla bostäder. Genom att använda en frånluftsfläkt dras gammal och förorenad luft ut ur bostaden dygnet runt. Samtidigt skapas ett undertryck, vilket gör att frisk luft kan strömma in från utsidan.


Det bör finnas en ventil i varje sovrum och allrum, och det finns olika typer av ventiler att välja mellan. Väggventiler tar in mer luft och är därför att föredra om möjlighet finns. Dessutom finns pollenfilter tillgängliga för samtliga ventiler.


När ventiler har etablerats, behöver man installera frånluft. De två vanligaste metoderna är att använda en kanalfläkt eller takfläkt.

Fuktproblem


Om du har problem med mögel i badrum, källare eller vind är mekanisk ventilation en effektiv lösning. Genom att aktivt dra ut fukten från våtutrymmena med hjälp av fläktar kan du få bukt med problemen. Dessutom ger en fläktstyrd frånluftsventilation friskare inomhusluft fri från allergener och andra skadliga ämnen.Det är också kostnadseffektivt att installera och energisnålt1.Kostnad


Priset för mekanisk frånluft varierar beroende på omfattning, såsom antal ventiler och hur många frånluftskanaler som behöver etableras. Kostnaden för installation kan variera från 30 000 till 60 000 kr efter rotavdrag.